Een Thomson Reuters rapport van 8 augustus 2022 laat zien dat de Law Firm Financial Index in Amerika in de eerste kwartalen van 2022 scherp is gedaald. Lagere omzetten; veelal gelijkblijvende kosten.
Niet valt in te zien waarom een dergelijke daling de Europese kantoren niet zou treffen. De op zich atypische veroorzaakte huidige inflatie zal de advocatuur noch het notariaat links laten liggen.
Het laat zich raden dat de aanstaande economische neergang ook in de juridische dienstverlening zal leiden tot afnemende omzetten en dus lagere winsten. De lagere winsten zullen versterkt worden door de gevolgen van de ‘War for talent’ binnen de juridische dienstverlening. Deze heeft ertoe geleid dat de laatste jaren de investering in mensen met relatief hoge financiële vergoedingen gepaard is gegaan.
Het verdienmodel van de advocatuur en het notariaat brengt met zich mee dat bij een lagere omzet de personeelskosten hoog blijven, met als gevolg een aanzienlijk lagere winst. Er wordt wel gerekend dat elke euro lagere omzet leidt tot een drievoudige lagere winst. Oorzaak: de kosten kunnen veelal niet op korte termijn substantieel worden verlaagd.
Het afgelopen jaar heb ik - en met mij vele anderen - verscheidene malen aandacht besteed aan het zogenaamde hybride werken: gedeeltelijk op kantoor, gedeeltelijk van uit huis. Ik beperk mij daarbij veelal tot de advocatuur en het notariaat.
Veel van de onderzoeken door grote Consultancy bureaus concentreren zich op grote financiële dienstverleners en de zeer grote (veelal Angelsaksische) juridische dienstverleners. Met name bij banken en verzekeraars is het overgrote deel van het personeel, op het moment van het schrijven van dit blog, nog niet volledig teruggekeerd naar kantoor na de thuiswerk maatregelen die zijn genomen kort na het intreden van de Corona-pandemie in het eerste kwartaal van 2020 en aangescherpt in het 4e kwartaal van 2021. De discussie over de pro’s & con’s en vervolgens de doelmatige organisatie van hybride weken wordt nog op veel plaatsen gevoerd, nog afgezien van de vraag of al dan niet gedeeltelijke terugkeer naar kantoor in plaats van in hoofdzaak thuis werken in de huidige omstandigheden van oplopende besmettingen opportuun is. Voor al dan niet gehele of gedeeltelijke terugkeer naar de kantoren lijkt in veel organisaties nog geen definitieve beslissing te zijn genomen.
In oktober 2021 heeft Kleos voor de vierde maal haar onderzoek naar de Benchmark van de advocatuur gepubliceerd. In het Voorwoord op het rapport wordt gemeld dat de benchmark beoogt een tegenhanger te zijn van ‘de Stand van de Advocatuur’. Anders gezegd WoltersKluwer tegenover SDU.
Benchmarking is een methode voor ondernemingen om prestaties van gelijkaardige ondernemingen met elkaar te vergelijken. Benchmark betekent, vertaald uit het Engels: meetspijker.